måndag 28 juli 2008

Gripsholm


Gripsholm TM Poullug(N)

En gul ros inköptes i maj månad, mörk gul till gul i färgen, med tätt fyllda blommor och svag doft.

Min kärlek till rosor ökar för varje dag, kan man njuta av doft så är det härligt.

Humor




I min trädgård finns det massor av humor! Det kan vara saker som gör att man blir glad, tänker kanske - Vilken rolig idé, eller kanske man får ett leende på läpparna, vem vet!-


Jag stensätter min E-18 på Mana, den har varit med om en liten förändring på grund av att mina vallmoblommor hade spritt sig. Mera platta sten plockas hem.


Till detta kom min skylt, då reportern från SäffleTidningen var här och gjorde ett reportage från vår trädgård. Läs o njut ha ha ha...

Zinkbalja


Blommorna i baljan är nu underbara. I badkaret växer minisolrosorna. Men i dessa dagar behövs inga extra "solar" för det är mycket varmt, runt 30 grader.

Växterna anpassar sig ganska bra men i baljorna blir det ju mycket varmt för baljan i sig är varm.

tisdag 22 juli 2008

Rosenholm



I vår pergola har vi flera rosor, först blommade honungsrosen och som nummer två kommer nu Rosenholm. En mycket tålig ros, jag har klippt ner den två gånger för att den skulle flyttas, men den återkommer lika fint. Den blommar vackert med sina rosa blommor.

måndag 21 juli 2008

Etiketter


Att återvinna saker känns bra för mig, för att veta namnen på mina växter har jag klippt etiketter av gamla persienner, som jag har skrivit med en vattenfast penna.

Ena sidan det svenska namnet o andra sidan det latinska. Man glömmer lätt vad blommorna heter då man får många sorter.

tisdag 15 juli 2008

Funkia

Funkia kommer från Japan,Kina och Korea. De tillhör liljeväxterna och gläder oss med sina dekorativa blad, som vi kan odla utan större besvär. Sortimentet är mycket stort eftersom funkian har korsats mycket, framför allt i Nordamerika. Det finns omkring 40 arter med ungefär 200 sorter ute i handeln.
De vackra bladen växer i en rosett från en kort och kraftig rotstock. Bladen är brett lansettformade till hjärtformade med tydliga nerver, som är något nersänkta i förhållande till bladytan.
Växten är härlig då man kan dela den gärna på hösten till goda vänner som gillar trädgård.
Mitt motto: Delad glädje är dubbel glädje.
Jag försöker samla olikasorter av blomman runt vår pelare.

Vattenpelare


Nästa rum i vår trädgård heter vattenpelare. En önskan fanns för något år sedan att anlägga en litet vattenfall framför vårt hus, vi var på en föreläsning i vår Trädgårdsförening, och där blev vi avrådda att göra den under en björk. Tur var det, för i efterhand förstår vi, det blir ju mycket skräp efter en björk. Men vi tänkte om! Det blev en vattenpelare i stället. Den finns ovan jord.

Förra året tog vi ner den stora björken, och vi trivs med vår pelare. Den är gjord av slaggstenar från en fabrik i närheten. Vi tar ur pumpen varje höst, och därför får vår pelare ett nytt utseende varje år.

Runt vår vattenpelare har vi flera bladväxter som jag kommer att presentera lite senare. Hoppas Du blir nyfiken och vill titta in på min blogg!