tisdag 30 december 2008

Gissa vad vi gör?











Motionerar med stavar!
Fotograferar fina isblommor!
I morgon är det sista dagen på året 2008.
Vi hörs




måndag 29 december 2008

Årets sista dagar


Kylan har kommit o blommorna är mycket vackra med sitt pudersnö!

tisdag 23 december 2008

Lucka 24






God Jul önskar tomtenissarna i Säffle!


Madelene avslutar adventskalendern med sin fina tomte och vi alla önskar Er alla en God Jul

måndag 22 december 2008

Lucka 23










Misteln den brukar dyka upp mellan julrosor och tulpaner veckorna före jul. Den placeras under en lampa eller i någon dörröppning och ger anledning till många skämtsamma utläggningar på grund av talesättet att man under misteln skulle få rätt eller skyldighet att utdela en kyss.
OK puss på dig!

Bilden med tomtemor är ju hemsk, sa Viktoria, när vi hade fotograferat ute i skogen. Hon tyckte inte den skulle vara med i en adventskalender, det är ju hästbajs!
Men… jag är glad för den, jag ger mina blommor näring genom den bajsen och sedan hoppas jag att vi alla tänker på sopberget under helgen, spara matrester i komposten och lämna till åter vinningen.

Men vem kryper ner i skorstenen i tomtestugan på Lövstigen?

söndag 21 december 2008

Lucka 22


Pepparkakan var från början en kryddkaka med bl a ingefära, nejlikor, kanel och kardemumma och kallades också ”medicinplättar”. Ofta ingick peppar, som även den hade en medicinsk egenskap. Peppar ansågs lugnande och kanske är det därför vi än i dag säger att man blir snäll av pepparkakor.


Värmlandspepparkakor
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl sirap
1 3/4 dl smält smör
1 3/4 dl sur grädde(créme fraiche eller gräddfil)
2 tsk mald ingefära
½ tsk mald nejlika
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk pottaska(ca 6 gam, finns på apoteket)
Ca 800 gram vetemjöl

Sirap, socker, grädde, smör och kryddor röres samman. Pottaskan rörs ut i ca 1 msk kallt vatten och tillsätts med mjölet.
Arbeta ihop till en deg och låt den stå kallt till dagen därpå. Kavla, tag ut kakor och grädda i varm ugn (ca 200 gr).

I dag har tomtarna satt sig på kamelerna som Rolf har gjort för ca 45 år sedan. Kanske tomteparet ficklust att rida efter det att de tittat närmare på världskartan?

Själv har jag bakat bullar och kokat kola, idag blir det lite mera mat, skinka och revbenspjäll med inslag av knäck.

Lucka 21


Julens alla blommor kommer från världens alla hörn.
Hyacinten växer fritt i östra Medelhavsområdet. På 1700-talet vann den stor populariet efter det att madame Pompadour låtit plantera ett hav av hyacinter vid kungliga slottet i Versailles. Sedan spred den sig snabbt även till andra länder. Endast svenskar ser dock hyacinten som en julblomma, andra betraktar den som en vårens budbärare.
Julstjärnan kommer egentligen från Mexico. Därifrån togs den till USA i början på 1800-talet av den amerikanske diplomaten och amatörbotanisten Joel Roberts Poinsett. Eftersom de röda bladen var heliga bland indianerna var han tvungen att stjäla en planta, för att sedan ta den med till hemlandet. I Sverige slog inte julstjärnan igenom förrän på 1960-talet. Ca 11 miljoner julstjärnor säljs varje jul i Sverige.
Azalean härstammar från Kina och Taiwan, där den kan bli en flera meter hög buske.
Julbegonian som förr var vår vanligaste julblomma kommer från Västindien, där växtfamiljen fick namn efter en fransk guvernör på Haiti på 1600-talet, Michel Bégon. Men det är framför allt i Skandinavien som begonian blivit en julsymbol. I Sverige blev den populär på 1930-talet.

Om du tittar på min blogg vet du att jag gillar att resa, från vår sista Thailandsresa blev det många fina reseminnen från stranden. På bilden är det en rot, som jag och en kompis hittade på våra promenader. Visst kan man leka med fantasin och formulera till ett fint djur någonstans.

I dag är det vintersolståndets dag!

lördag 20 december 2008

Lucka 20




Världens minsta julkort?
Det skickades 1929 till hertigen av Windsor och var gjort av ett riskorn, på vilket det stod skrivet: ” Till Hans Kungliga Höghet Prinsen av Wales, med innerliga julhälsningar från The Joseph G. Gillott Pen Co. London, England, julen 1929”
Tomtefar har nu ställt sig vid världskartan, jag tror att han är ganska trött och längtar bort till ett varmare land, för nu har det åter igen blivit grått ute. Men man kan pyssla, själv ska jag baka bullar idag.

torsdag 18 december 2008

Lucka 19




AB Oscar Ahrén Stockholm har gett ut ”Den gamla Postorderkatalogen berättar”
En katalog No 36 våren och sommaren 1926, del 2.
Utifrån den katalogen kan man hitta saker som folk kunde skicka efter, liksom vi idag har postorderkataloger som vi skickar efter varor.

Under rubriken:
TIDNINGSHÅLLARE
Tidningshållare Nr 1A 544, i praktisk modell, tillverkad av tjock, blekt vistra, med förnissad trästång och text och blommönster uppritade för brodering
Storlek 25 x 25 cm.
Pris pr st Kr 1.30
(kupongfri)

En sådan tidningshållare fanns det i min barndoms grannes kök, i den la man dagens tidning, för att lätt kunna sätta sig o läsa. På den tiden var tidningarna mycket större, och man blev ofta svart om händerna när man bläddrade i den.
Ida har ritat dagens inslag med en fin teckning.

onsdag 17 december 2008

Lucka 18








400 000 kilo skinka i timmen!
Så mycket sätter svenska folket i sig under julaftonskvällen. Det motsvarar ungefär en femtedel av årskonsumtionen. Resterande fyra femtedelar slinker ned under veckorna före jul och resten av helgmåltiderna.
Tomtemoran badar i knäckpapper,under helgen ska jag koka godis till mina barnbarn, det brukar jag göra varje jul, en sats knäck och en sats kola.

Knäck recept:
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
1 dl hackad sötmandel
½ kryddmått bakpulver.

Placera ut knäckformarna på en plåt eller i en långpanna.
Blanda grädde, sirap och socker i en gryta.
Koka kraftigt utan lock 12-15 minuter eller tills massan uppnått kulprov.
(Doppa lite av massan i en kopp kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är massan färdig)
Tillsätt mandel och bakpulver, bakpulvret gör att knäcken blir porösare.
Fyll massan i formarna.




Mattias har ritat en tomte i modern design med snygg tunika, tomten har en stor säck i handen, undrar om det finns både hårda och mjuka klappar i den?

tisdag 16 december 2008

Lucka 17




I Sverige använder vi årligen 1800 ton julklappspapper, 4 300 löpmeter. Tillräckligt för att linda ett varv med papper runt hela jordklotet.
Det går mode i julpapper, idag är det miljötänk och man kan med fördel packa in klapparna i tidningspapper med ett grovt snöre, kanske en hemmagjord adresslapp!
Idag har tomteparet mycket att göra, alla juldukar ska strykas och läggas på borden, för det ska bli fint till julen. Vilken tur tomtemor har som har ett modernt strykjärn! Tomtefar måste ordna en vedspis, ha ved och sedan värma sitt järn,vilken tid allt detta förberedande tog. I dag sätter vi bara in proppen i väggen!
Jesper har tänkt på allt, ett paket, kanske till mamma och pappa, en snögubbe samt mycket god mat. Vi kan se hur han har tänkt att lägga upp maten på tallriken, visst blir man hungrig!
Jesper har ett mjukt hjärta, som Ni ser på bilden har han tänkt på kärlekens färg och det blir julstämning.

måndag 15 december 2008

Lucka 16




1999 stormade det kring världens största tomteluva. Norrmannen Reidar Svendahl, dåvarande vd för Grand Hotel i Norrköping, fick idén att klä in toppen av det 68 meter höga Rådhustornet i samma stad smed denna jättemössa. En lokal gardinfabrik fick uppdraget och den 24 november kom den 20 meter höga luvan på plats. 600 kvadratmeter tyg hade gått åt – vikten var hela 150 kilo.
Luvan hann dock bara sitta uppe i fem dagar innan novemberstormen slet av den i det värsta oväder Norrköping upplevt på trettio år. Men redan två dagar senare ville hotelldirektören sätta upp mössan igen. Trots kritik – av en äldre man som tyckte att pengarna hade kommit bättre användning genom glögg till Norrköpings pensionärer. Följaktligen bjöd Svendahl även på glögg till stadens pensionärer.
Sofia har hemliga paket på sin teckning, med underbara färger och modeller. Man skulle vilja trycka på paketen, för att få veta innehållet, eller hur? Är man född nyfiken, så vet man oftast vad paketet innehåller då man tryckt och skakat lite.

söndag 14 december 2008

Lucka 15




Sverges mest kända julbock är den stora halmbocken på Slottstorget i Gävle. Varje år går det åt bland annat ett ton halm, 1 500 löpmeter virke av olika dimensioner, 500 kg järnmaterial och 6 stora rullar bindgarn för att bygga denna koloss. Mannen bakom idén var Stig Gavlén och den 1 december 1966 kom för första gången en 13 meter hög, 7 meter lång och 3 ton tung bock på plats. På nyårsnatten klockan 00.00 gick bocken upp i rök. Gärningsmannen hittades och åtalades för grov skadegörelse. Sedan dess har bocken endast några gånger klarat sig från att bli förstörd, delvis tack vare stora insatser med bevakning. Det är dock inte alltid bränder som förstört bocken – 1976 blev den sönderkörd av en raggarbil. Sedan 1988 är bocken spelobjekt på engelska oddslistor.
Tomtemor sitter på årets tomater, jag har lagt in gröna tomater i en ättikslag, som vi kan äta
Till kött, gissa om de är goda?
Filip har ritat en snögubbe, kanske den tinar bort i detta milda väder, det är tur att snögubben finns på bild så vi kan minnas hur han såg ut i vintertider.

Lucka 14




Varje år tar posten i Sverige emot 40 000 brev till tomten. För att hantera alla brev inrättades 1963 Posttomten och fram till 1983 besvarades alla brev på frivillig basis från posthuset på Skansen. Sedan dess har dock tomtens brev tagits om hand av Postens anställda i en lokal vid terminalen i, passande nog, Tomteboda. Från 2002 hjälper även Tomteland i Mora till med denna hantering. I dag skickar vi mindre brev till varandra, mycken post går elektroniskt, därför är det viktigt att vi skriver ett brev ibland till någon av våra nära o kära.
Dagens teckning kommer från barnbarnet Tyra, hon bor i Skåne, har skickat denna fina teckning till sin farfar. Många barn/ungdomar har fått se sina teckningar på min blogg, det har varit roligt att förmedla små fina konstverk. Nu har jag kommit långt med min adventskalender, tomteparet har visat mycket olika saker, både från promenaden i skogen med Viktoria och från vårt hem. I dag är tomtemoran ute i ”bönhuset” som jag kallar min bönrabatt, vi fick massor av härliga bönor att koka och äta hela hösten.
Nu ligger vit fin snö som en slöja över vår trädgård. Trädgården har med andra ord krupit under täcket! Nu räknar vi dagarna fram till både ljuset och tomten, eller hur?

fredag 12 december 2008

Lucka 13




Inför julen tänker jag på olika leksaker som jag hade när jag var liten, på bilden syns min dockvagn vart den var inköpt vet jag ej, men jag läste i ”Den gamla Postorderkatalogen som berättar” från Oscar Ahrén Stockholm att man kunde skicka efter en dockvagn Nr 119 P768 i allra modernaste barnvagnsmodell, med nerfälldbar sufflett förnickalade stormstänger och handtagsstänger samt skivhjul. Utvändig längd 50 cm. En alltigenom gedigen och vacker vagn i bästa utförande. Finnes i färgerna creme och modegrönt.
Pris 27.50
I denna vagn bäddades dockorna upp och ner, min mamma sydde olika kläder till min käresta docka.
I dagens tider är det också många förväntningar om vad man kan få i sina paket.


I dag är det alla lucians dag, hoppas du kan möta någon med lite fika som gör att stämningen blir härlig.I går fredag möte jag trevliga lucior på Hyttegatan.

torsdag 11 december 2008

Lucka 12




Pynt i granen.
Något gemensamt för alla som väljer att satsa på en naturlig gran är det ”osynliga” tillskottet av extragäster. Granen som vi tar hem är nämligen bostad och jaktmark för allsköns små kryp, mestadels små kvalster, löss och spindeldjur. En gran kan vara värd till så många som upp till 10 000 individer av ett femtiotal olika arter. De flesta är för små att se med blotta ögat, men å andra sidan helt harmlösa för människor.

För dem som inte vet vad de ska göra av granen efter julen kan det vara värt att veta att den faktiskt till stora delar är ätbar. Barren innehåller gott om C-vitamin och kottarna kan erbjuda ett stort näringstillskott.
Men vart finns recepten?

Christoffer har ritat och målat en tomtevarg eller tomtehund enligt min tolkning, Han sitter i en släde med ben i bagaget. Vart den tomten är på väg, vet jag inte, men som det ser ut i kväll torsdag finns det snö att köra på, och det är ju lovande.

onsdag 10 december 2008

Lucka 11







Vågar du utmana tomten!
Säffle kommun uppmuntrar sina anställda att motionera
, har olika lockbeten, tex att man kan vinna olika saker genom att varje dag göra någon slags motion utöver det vanliga.
Jag har min motion i Trebacksspåren, det finns massor av stigar och små mysiga vägar. En del är anlagda av kommunen och en del har bara blivit till genom att folket går ofta där.
Jag njuter av mina promenader i skogen med mina stavar, som är mycket bra för min kropp!
Naturligtvis fick tomteparet följa med på en promenad som Viktoria och jag gjorde i skogen.
Kommunens anställda skriver upp sina egna gjorda aktiviteter och kan deltaga i ett må bra projekt,.
Gissa!!!! Jo jag vann en fin pläd, bytte till en färg som passade i mitt hem, men vilken lycka.
Hoppas du som läser detta, går i skogen eller motionerar på andra sätt, för under julen vet vi att man äter extra mat, och det är bra att förebygga.
Mikaela har ritat sin tomte, jag tycker mig se en stav vid ena benet, den tomten kanske är på väg till skogen, vi kanske syns.
Efter promenaden är det skönt att mysa, på bilden sitter tomteparet inbäddade i min nya pläd.

tisdag 9 december 2008

Lucka 10




Nr 10 är Viktorias lyckotal. Viktoria och jag tog 60 bilder i skogen inför adventskalendern.
Vi var ute i två timmar, lekte med kameran i olika vinklar.
Jag blir lite avundsjuk på Grums hemsida, de har en jättetrevlig adventskalender, där man kan klicka sig fram i rutorna och titta. På min blogg finns inte de möjligheterna, men jag betalar ju inget för att blogga och en hemsida kostar pengar.
Jag har hört av ungdomarna som ritat att de tyckte det var kul att se sina bilder i datorn, och vi har några bilder kvar fram till julen.
Men idag är det Viktoria som har tecknat en tomte, hon går på Fageråsskolan i Kils kommun

Tomteparet stävar uppåt i backen, ibland känns det så för oss alla, att man går upp i en backe, någon tid efter känns det lättare och målet blir ljusare, nu tänker jag på den mörka årstiden, snart vänder det och det blir ljusare igen.
Teckningen är ritad av Viktoria, bredvid tomten står en släde, ja det sätter fart på fantasin, vart ska tomten åka?

måndag 8 december 2008

Lucka 9




Vilken tur!
En kvinna samlar på pepperkakemått, och jag fick chansen att låna denna samling.
Annie och jag bakade pepparkakor en dag, tänk som 4-åring att få välja på motiv allt från hjärtan till apor och motorcyklar, det var en dröm. Hon bakade en hög till dagmamman Lisa som har många barn hos sig och Annie valde med omsorg vilken pepparkaka varje barn skulle få. Det blev en stor hög till mamma och pappa samt alla syskon också. Vi saknade en mobiltelefon i måtten, för några av syskon är i SMS-åldern,du vet!
Det är roligt att baka pepparkakor, den köpta degen är lagom både till färdiga kakor och att stoppa någon degbit i magen.

Du som följt min trädgårdsblogg under hösten vet att jag är intresserad av vardagskultur.
Ni kommer väl ihåg att lägga iblöt lutfisken i dag på Anna-dagen!


Sebastian har ritat jättefina gubbar, om det är pepparkakegubbar eller tomtegubbar vet jag ej,
Men två av gubbarna har skägg, har du sett det?
Gubbarna sträcker ut armarna till en bamse kram, visst har vi härliga ungdomar!

söndag 7 december 2008

Lucka 8




Rosen heter Ghislaine de Feligonde, som är en gammaldags buskros från 1916.
Den blommar med små medelstora fyllda aprikos-gul-vita blommor. Den har orange knoppar och den doftar härligt, blommar från slutet av juni till hösten, när jag tog detta kort var det november!
Under de senaste 10-15 åren har mycket ny kunskap om rosornas historia och släktskap vunnits. Det beror bl.a. på att nya tekniker för att studera rosornas genetik har utvecklats.
Studier av rosornas DNA har delvis revolutionerat vår syn på släktskapet mellan enskilda rosor och sortgrupper. Det har i sin tur lett till att rosornas släktträd, på sortgruppsnivå, i vissa delar måste skrivas om. Genom studier, främst i Frankrike, av äldre tiders plantskolekataloger har uppgifterna om många äldre sorters ursprung klarlagts, vi har fått ny kunskap om vem som förädlat en enskild sort och när den introducerades.

Chris har ritat en tomtegubbe som kanske räknar dagarna fram till jul, väntar du på julen?

lördag 6 december 2008

Lucka 7




Två ljus tända, det är redan andra advent! Mitt yngsta barnbarn har ritat en tomte som är mycket vacker. Dagarna fram till jul är för lilla Annie att hjälpa tomten att köpa julklappar.
Hon vet att tomten inte hinner springa i alla affärer, köpa enligt önskelistor, därför är det OK med att följa med till affären och handla, trots att hon bara är 4 år.

Erling Persson är inte bara grundare av Hennes & Mauritz. Det är även honom vi har att tacka
för den stora utbredningen av sjuuddiga gulröda adventsstjärnor i våra fönster i juletid. I slutet av 1930-talet fick han syn på en importerad tysk sådan i ett skyltfönster i Stockholm. Men den var handgjord och följaktligen dyr hela 15 kronor. Inför nästkommande jul hade Västeråsynglingen fått fram 200 000 stjärnor av papp som såldes för 2,50 kr styck. Erling Persson tog ut patent och döpte stjärnan till Tindra Kristall. För att åstadkomma extra mycket ljusgnistrande försågs pappret med små stjärnformade hål. Året därpå dubblerades försäljningen och som mest var 300 personer anställda i produktionen. Export till USA var också påtänkt, men det stupade på att pappret inte var brandsäkert.
Källa: ”Alla tiders jular” av Mattias Boström o Christina Hammarström

Lucka 6




Snö! Äntligen har den kommit och jag kunde fixa en ”gubbe” till tomtemor.
Idag har jag ingen teckning från någon ungdom. Men jag skickar med en bild av ett mycket vackert träd som finns på Hyttegatan i Säffle.


Tomten
Av Viktor Rydberg

Midvinternattens köld är hård,
Stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
Snön lyser vit på fur och gran,
Snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Det finns många fina verser på den dikten.
Tomten är vaken när månen lyser, han kanske skickar ett mail till dig, eller ett brev.

torsdag 4 december 2008

Lucka 5






Mattias har fångat upp sin tomte lika grön i färgen som bladet i daggkåpan. I dag ligger bladen avklippta i vår kompost, för att bli jord, platsen där daggkåpan växer är nu full av vit snö, hoppas att det kommer mera snö.

Daggkåpa
Alchemilla vulgaris L (sensu lato)
Daggkåpa, Jungfru Marie kåpa.

Det är de stora vattendropparna som samlas i bladet under natten som har givit daggkåpan dess svenska namn. Denna vätska var en gång i tiden högt skattad av alkemisterna, som använde den under namnet himmelsvatten i sitt sökande efter de vises sten – därav det vetenskapliga släktnamnet.

onsdag 3 december 2008

Lucka 4




Ida har ritat en härlig lucia, hon vill ge alla tittare en stor härlig kram. Snart har vi lucia dagen, som liten kommer jag ihåg min luciakrona, den gick på ett batteri som man hade runt magen och det gick långa trådar upp till varje ljus! Mamma klädde kronan med lingonris, man kunde fuska med sångtexten genom att ha skrivit versen runt manschetten man hade runt ljuset när man gick tärna. Det känns som man skulle vilja träna på en luciasång!
OK jag lovar! Jag ska inte sjunga.
Traditioner.
Det blir ingen jul om jag inte får koka min kola och knäck.
Receptet är enligt kokboken, på en underbar kola som man ska klippa smörpapper och lägga kolan uti.
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk margarin eller smör
Vik smörgåspapper till en låda 20x20 cm, pensla lådans botten med lite fett.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gryta. Koka kraftigt utan lock tills massan har uppnått 120 gr eller håller kulprovet. Rör då och då.
Tillsätt ättiksspriten mot slutet av kokningen, den hindrar att massan sockrar sig. Tillsätt fettet, häll upp massan i lådan, skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat.
Kulprov:
Doppa lite av massan i en kopp kallt vatten. När provet kan rullas till en kula är massan färdigkokt.

tisdag 2 december 2008

Lucka 3




Lucka 3 visar tomten i citronträdet! Idag står trädet inne i vårt vardagsrum, det doftar Medelhavet, citroner, härligt. Björn har ritat en mycket fin bil, kanske tomten kan ta sig en åktur till citronlandet? Men först får vi sjunga tomtarnas julnatt, som berättar hur stressigt det kan var intill julen, även i tomtelandet.


Tomtarnas julnatt
Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen.
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, uppur vrårna,
Lyssna, speja, trippa fram på tårna
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Snälla folket låtit maten rara, maten rara
Stå på bordet åt en tomteskara.
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Hur de mysa, hoppa upp bland faten, upp bland faten
Tissla, tassla ”God är julematen, julematen!”
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Gröt och skinka, lilla äppelbiten, äppelbiten,
Tänk, så rart det smakar Nisse liten, Nisse liten!
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Nu till lekar! Glada skrattet klingar, skrattet klingar
Runt om granen skaran muntert svingar, muntert svingar.
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Natten ligder. Snart de tomtar snälla, tomtar snälla kvickt och näpet allt i ordning ställa, ordning ställa.
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.

Sedan åter in i tysta vrårna, tysta vrårna tomteskaran tassar nätt på tårna, nätt på tårna.
Tipp,tapp,tipp,tapp tip-pe-tip-pe-tipp, tapp,tipp,tipp,tapp.