torsdag 29 juli 2010

Tusen trädgårdar reportage






nwt.se › Säffle
En trädgård a'la Kirchsteiger
SÄFFLE
”Hjärta, hjärna - i nån skön förening där”.
Ni Ernst-nördar känner till citatet ovan sedan tidigare. Märkligt nog är inte citatet yttrat efter ett besök i Lena Werme och Rolf Steens trädgård i Treabackarna i Säffle. Men det passar in, som hand i handsken. Trädgården bjuder på växter och loppisfynd, som förenats i prunkande blomlandskap.

Lena Werme och Rolf Steen har såväl Säffle som Medelhavet representerade i sin trädgård. I ett solroshav har de ställt två kaffekoppar med fat som dekoration. [Förstora]

I Mana, en av rabatterna i trädgården i Treabackarna, växer såväl rosor som vinbär. Lena Werme sitter på en gammal stubbe när hon pysslar med växterna. [Förstora]

Den 8 augusti öppnar Lena och Rolf upp trädgården för allmänheten. Då ska en vattenkanna och affisch signalera att de deltar i en stor trädgårdsdag. Redan nu har tomten som bor i en av rabatterna förberett sig för besökarna. [Förstora]

Säffles "Ernsts" - Lena Werme och Rolf Steen visar sin trädgård i Treabackarna för allmänheten den 8 augusti. [Förstora]

Den vackra pergolan byggs ut, för att ge plats åt fler rosor. [Förstora] För drygt två år sedan startade ST en trädgårdsserie. Ni läsare fick följa Rolf Steen och Lena Wermes trädgård i fyra reportage, gjorda i de olika årstiderna. Nu är vi tillbaka i Treabackarna. Paret ska nämligen vara med i Tusen Trädgårdar nästa helg, ett evenemang skapat av Riksförbundet Svensk Trädgård och Trädgårdsriket. Den 8 augusti kommer Rolf och Lena att öppna upp trädgården för alla som vill komma och låta sig inspireras.

– Efter att vi var med i Säffle-Tidningen har vi blivit ”ni med trädgården” när vi är ute, säger Lena. Nu bjuder vi in Säffleborna i trädgården, så de får komma och titta hur det ser ut.

Återvinningstänk
Det har hänt en hel del sedan sist. Som ni kanske minns, har de olika rabatterna och landskapen i trädgården olika namn. En stor rabatt heter Segmon. Igenom den går en liten stengång som heter E18. Ett annat rabattlandskap heter Mana, och på den står ett ståtligt badkar och agerar blomlåda. Lena och Rolf har en trädgård med återvinningstänk. Överallt finns små detaljer att vila ögonen på och många av de detaljerna är loppisfynd eller ”skräp” som fått nytt liv. Sakerna tillför trädgården en härlig charm och historia. Det är både hjärta och hjärna som arbetar, när Rolf och Lena planerar trädgården.

– På små ytor kan man leka med fantasin, berättar Lena, och visar exempel på just detta.

Till exempel har en grannes gamla bordsskiva och underredet till en gammal symaskin blivit ett fikabord.

Rosor i massor
Den 8 augusti kommer trädgården på Lövstigen att öppnas upp för besökare, och det blir rundvandringar och kaffeservering. Besökarna kommer att få se rosor i massor, någonting trädgårdsentusiasterna i Treabackarna satsat stort på. Det kommer också att porla härligt från vattenpelaren, som pryder Segmon-rabatten.

– Den bygger vi om varje år, berättar Rolf och Lena.

Hästö är ett annat område i trädgården, ett solhav med massor av härliga solrosor.

– Vi var på trädgårdsmässa i Stockholm i februari, och det var som att komma till himmelriket, ler Lena.

Citron och fikon
Såväl Säffle som Medelhavet finns representerat i trädgården. Lena och Rolf har gjort i ordning en köksavdelning där två koppar kaffe sticker upp bland det gröna. Lite längre bort finns såväl citron som fikon, och det finns ännu mer ätbart att njuta av.

– Vi har mycket pallkragar i trädgården - jag med min återvinning!, skrattar Lena. Vi fick ett vedlass och tittade självklart igenom allt för att se om det var något vi kunde använda i trädgården, och det fanns flera lådor som vi gjorde om till pallkragar. Jag vill ta tillvara på så mycket som möjligt, och ge det nytt liv.

Det är lummigt och färgstarkt i trädgården, och en bidragande orsak till det vackra resultatet är bokashikompostering, ett återvinningssystem som tar tillvara på allt matavfall. Bacon, till exempel. kan efter en jäsningsprocess förvandlas till prima matjord. Det nya komposteringssättet har gjort att parets komposteringsstation kommer att få en make-over.

– Vi gör så mycket jord, och vi sparar så mycket pengar eftersom det mesta komposteras, berättar Lena. Jag tror att det här är framtidens sätt att kompostera.

Jordgubbspyramid
Återvinning var nyckelordet i trädgårdsserien ST gjorde för två år sedan och det är det fortfarande i trädgården.

– Nu sist när vi var på loppis hittade jag knoppar till gardinstänger, berättar Lena. De fick bli prydnader på pinnar som dekorerar solroshavet.

Det låter väldigt likt någonting som Ernst Kirchsteiger skulle kunna göra. Är det så, att ni kanske är Säffles Ernsts?

– Ja, skrattar Lena.

Och självklart görs pysslet barfota!

Jordgubbspyramid, stubbar som rensningspallar, barbord i pergolan, tomatstaket och blandade rabatter med ätbart och blommor. Hur kommer man på sånt?

– Det gäller att ha öppet sinne, och använda fantasin, säger Lena.

Hur känner man sig då efter en rundvandring i Lena och Rolfs oas?

Vi avslutar med ännu ett Ernst-citat, som får sammanfatta det hela.

”Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck”.

Solveig Voyce
solveig.voyce@saffletidningen.se
0533-464 42

onsdag 28 juli 2010

Tomtens visning


Vi har anmält våran trädgård för visning den 8 augusti för allmänheten!
Mellan klockan 11-16 står trädgården öppen för folk som vill titta på en vanlig villaträdgård. Vi erbjuder en trädgård med fantasi o tema.
Naturligtvis har även vår hurtomte fått en egen flagga och en egen vattenkanna.
Vattenkannan ska vara symbolen för Tusen trädgårdar.
Just nu händer det mycket må du tro......... SäffleTidningen har varit på besök o det ska bli ett reportage om vår trädgård inför den stora dagen den 8 augusti.

tisdag 20 juli 2010

Utsikt från ett badkar



Madelene 17 år är mitt barnbarn, hon har varit på besök, hon gillar att fotografera!
Det är kul, när andra håller i kameran, man har ju olika synvinklar. Idag visar hon utsikt från badkaret från Mana, samt andra baljor på Mana, likaså är rosen Raubritter högst upp underbar, de flesta rosorna har nu kommit upp, men oj vad vintern har tagit hårt på dem.
Annars har jag rensat på Hästö idag, men det har varit mycket varmt.

söndag 18 juli 2010

Säffle en kopp kaffe

 

Jag har tidigare berättat om en resa som vi var o tittade på en underbar trädgård i närheten av Borås.
Gissa om jag fick mycket idéer!
Jag har knyckt någon rolig händelse, bl a som du vet hade vi loppis i trädgården, två kaffekoppar blev kvar o jag har nu placerat dem på "Hästö" Kaffe passar ju Säffle som Hasse Alfredsson säger, o varför inte två fina koppar i rabatten.
Leklusten finns o kommer fram, tankarna kan nu härja fritt---JAG HAR JU SEMESTER!!!!!!!!!!!!
Men det har hänt mera roligt i rabatten, men du får hålla dig, det kommer en annan dag.
Posted by Picasa

Tomater

 

Vi kommer att bli så pigga på Lövstigen i Säffle.
Varför undrar du?
Som vanligt har jag svårt för att slänga plantor, det skulle bli 13 plantor av fröna det blev dubbelt upp, som sagt jag har ju fått planter alla i svarta hinkar i vår nya pergola.
Vi kommer att äta tomater, bjuda på tomater, göra maträtter med tomater, bli pigga av alla vitaminer.
Men visst är det gött, som vi säger i Värmland, med solvarma tomater.
Posted by Picasa

söndag 11 juli 2010

Pallkrage


Ett lass ved kommer från Arnessons i Kil under våren!
Naturligtvis kollas innehållet, många saker går att använda.
En låda , innehållet har varit fettpratoner till några maskiner från Atlas Copco.
Lådan helt ny, det borras lite hål här o där o helt plötsligt kan innehållet bli en härlig låda full i tomatplantor.
De växer o tomaterna blommar.
Jag känner mig lycklig då jag kan återanvända saker till att bli nyttiga saker.

Loppisen var jätterolig, det kom mycket folk o vi fick saker sålda, nu kommer det att inköpas lampor till baksidan av huset!
Det var roligt att träffa nya människor, många sa; Tänk så bra att rensa i källaren, andra personer kan finna saker de behöver, en rolig idé att träffas runt några bord.
Man kan också få tips och mången skratt. Det var en lyckad dag, men oj vad trött jag blev, det var ca 30 grader vid garageinfarten.Nu är detta testat kanske mersmak men på en annan plats.

onsdag 7 juli 2010

Välkommen


Hejsan du bloggtittare!
Har du möjlighet att komma på vårt loppis nu på lördag?
Vi vill bli av med saker så vi kan köpa nya saker!!!!
Vi behöver lampor i trädgården o vi tänkte att du kanske kan bidraga med att besöka
vår loppis.
Välkommen

måndag 5 juli 2010

 
Posted by Picasa

Bilder till tårtan





Tårtpion

I söndags var jag och två vänner på en härlig upplevelse, en resa till
Guldsmedsgården i Ljung utanför Vårgårda.
Det fanns ca 350 namnade sorter i odlingen som var stora som fält. Jag kan inte beskriva hur det kändes i bröstet- alla färger - dofter - former - helt underbart.
Jag visar några små smakprov på bilderna.
NJUT

Nypotatis

 


Midsommar med färskpotatis o sill!
Hankkiljan Timo var namnet, glöm ej det.
Den tidiga potatisen är den mest odlade potatisen i Finland en tidig sort som verkligen var god.
Lilla Annie o jag satte ner potatisar i en pallkrage, pratade om fjolårets skörd som blev 100 stycken, men skulle nu vänta och se om vi kunde slå rekordet!
Visst det drev mycket i pallkragen med fiberduk, smaken är helt underbar, man behöver inte ha SÖGGEL te som vi säger i Värmland. Man menar man kan äta potatisen med lite smör till o det räcker!
Men visst sill ä gött, till potatisen. Nu räknar jag inte knölarna i jorden men de är många, o goda.
Posted by Picasa

torsdag 1 juli 2010

Årets konstverk


Nu har vi plockat ihop en ny skapelse!
Under helgen kommer det att bli skönt att höra vattnet porla för det ska ju bli varmt!