onsdag 20 juli 2011

Pion

Först njöt vi av färgprakten i Segmon! Doften - Färgen - Blomman
sedan började jag klippa av blommorna, ibland knoppar ibland blomman.
De fick torka i källaren, hela klädstecken i tvättstugan var full av pioner.
Sedan har jag väntat o väntat, klämt på blommorna...
I dag var det dax...jag kunde göra mitt arrangemang i en kopparkruka som jag har placerat i köksfönstret.
Snacka om återvinning, nu kan man njuta flera gånger.

söndag 17 juli 2011

King John´s Lodge

En romantisk privat trädgård var första besöket på lördag. Innehöll gammaldags rosor o perenner, gården låg i Etchingham
Runt det gamla korsvirkehuset från 1550 talet ligger Pashley Manor, under tiden vi är i England har trädgården utnämningen HHA/Christie´s Garden of the Year.
Tredje besöket denna lördag var vi till Sissinghurst Castley Garden, en förtrollande trädgård skapad av författarinnan Vita Sackville-West och Sir Harold Nicolson.
Söndagen bjöd på en sista visning med ett besök på Hever Castle, ett slott som omgavs av två vallgravar och över 3000 rosbuskar.

Jag visar inga mer bilder från Englandsresan, jag tog ca 5-600 bilder, och tiden går fort! Nu har jag varit på en ny resa under helgen, så nu finns rosresan på hårddisken. MEN.... jag vill verkligen rekomendera resan till andra rosintresserade personer.

torsdag 14 juli 2011

Town Place

Fredagen den 17 juni tillbringade vi förmiddagen i Freshfield, strax utanför Haywards Heath. I denna inspirerande trädgård får vi se hur ägarna sedan 1990 byggt uppen fantastisk trädgård runt ett hus från 1650.

Här leder en rospergola ner till en nedsänkt rosenträdgård planterad med 100 floribunda rosor.
Här finns en engelsk rosenträdgård med över 350 rosor, dessutom innehåller trädgården en klassisk potager(köksträdgård), en 46 meter lång perennrabatt.

Under eftermiddagen fick vi tid för shopping i Brighton, samt gemensam middag på hotellet på kvällen som vanligt med fyra rätter som man kunde välja mellan.

söndag 10 juli 2011

Little Wantley

Familjen Barens har skapat en fantastisk trädgård som vann första pris i tidningen Daily Mail´s tävling om Storbritanniens finaste trädgård sommaren 2006.

År 2009 vann Hilary Barns "The BBC TV Gardener of the Year award" Här finns bland annat en stor konstgjord sjö som går att fiska, ro och bada i, ett woodland, rosenarkad och mängder med vackra blommor.
Rosor och clematis är Hilary Barens stora passion.
Hon har hjälp i fem timmar i veckan av en trädgårdsmästare och hennes man klippte gräsmattorna annars skötte hon trädgården helt själv.
Jag har tagit med en bild av vår chaufför under veckan, vilket tålamod ha fick ha, 43 personer som skulle till många olika sorters trädgårdar, ibland krokiga vägar, smala vägar, han fick backa o ta sig fram. Han hade också tålamod, många köpte blommor i olika påsar som skulle fraktas, för att inte prata på hemresan, man fick ha med sig två resväskor!

torsdag 7 juli 2011

Mottisfont Abbey

Torsdag erbjöd ett kloster i Romsey, Hampshire, ett gammalt augustinerkloster från 1100-talet. Området som sluttar ner mot floden Test, där var hela gruppen på 43 personer tittade, sa ofta OJ - OJ -OJ
Det var mycket vackert.

Här finns den välkända Nationalsamlingen av historiska rosor som valts ut av Graham Stuart Thomas, som också formgivit rosenträdgården.
Vilken ingång, stolpar som kommer upp från vad då? Med fina rosor.
Rosen trädgården 'r anlagd bakom muren till den gamla kökstädgården, med buxbomhäckar, gamla gångar och en central fontän.

På Mottisfont Abbey finns mycket mera att se, bland annat förnämliga rabatter, en källa, svepande gräsmattor, grästerasser och en stubbad lindallé.

Det är svårt att välja från mitt album, det finns hur mycket fina bilder som helst.

Losely Park

Den stora lantegendomen är sedan mer än 450 år i familjen More-Molyneux ägo, visst kan man ta hela trädgården i sin famn.

År 1994 fick trädgårdsmästaren "Burney" i uppdrag att anlägga en ny, stor, vacker rosenträdgård med gammaldags rosor som födelsedagspresent till frun i huset som fyllde 40 år.
I trädgården fanns många fina rum, en vallgrav som man kunde promenera på, där blev tånaglarna mycket populära hos änderna.
Tänk dig själv......
En hel rosenträdgård med 450 rosor i present.

tisdag 5 juli 2011

Longer End Cottage onsdag 15 juni

Jag kommer att berätta lite från vår resa till England.
Vi besökte många romantiska och blommiga trädgårdar.
Första besöket var till en privatfamiljeträdgård i Normandy utanför Guildford.
Runt den gamla stugan fanns flera olika små trädgårdsrum och överallt växer och klänger det rosor.

söndag 3 juli 2011

ROSOR

Nu har min hjärna börjat att smälta resan jag och tre andra tjejer från Värmland, gjorde i mitten på juni. Det var så mycket intryck, så jag har knappt tittat på bilderna!


Men jag lovar......jag ska berätta och visa Er på fina rosor och fina trädgårdar. Du som är intresserad kan under dagarna som kommer följa vår resa.
Vi visades både privat trädgårdar och parker till slott.
Men det var också lite risker.... några ville bita i tånaglarna, kanske var det en härlig doft. Jag berättar mera.

lördag 2 juli 2011

Rosens dag 2 juli

I dag har vi flaggan i topp, för alla vackra rosor.
Jag höll en liten föreläsning hos Suzzi med bloggen "Granne med Selma"
Det var en rolig dag, Värmland bjöd på både regn o solsken, vacker natur, god mat hos Monica o en mycket trevlig eftermiddag med goe o glaé människor i STALLET.Bakelse med rosenknopp, och sedan berättade jag om några rosor i min trädgård.

Charles dem Mills

är en gammaldags buskros ålder okänd. Som har tätt fyllda karminröda-purpurfärgade blommor, är doftande o blommar från juni till slutet av juli.

Mme Boll är en gammaldags buskros med stora tätt fyllda rosa - mörkt rosa blommor som är doftande.Den rosen var mycket populär i sen stor del av 1800-talet.
Ghislaine de Feligonde
Är också en helt underbar buskros som kan bli upp till 2,5 meter, blommar med aprikos-gula-vita doftande blommor och knopparna är oranga.
Raubritter
Är min tårtros som jag kallar den helt underbar med medelstora, halvfyllda-fyllda, rosa-ljust rosa blommor, som även kan vara en marktäckande "böljande" ros.

MariaLisa är en klätterros som fått sitt namn efter Maria och Liesa, två kvinnor som arbetade i broder Alfons kloster i Germaershausen. Kallas också som japanska klätterrosor på svenska.

Jag berättade om min dokumentering av mina rosor, det är roligt med historian om rosorna man köper, lite tips och de blir som en följetång både med bilder och texter.