onsdag 1 april 2009

Roskurs




I går kväll, tisdag började jag på en roskurs!



Mycket spännande, man kan undra varför man åker långt i bilen, för att träffa likasinnade personer som är intresserade av rosor, tycka att det är roligt att höra talas om rosens historia och lära sig mera om rosor. Ja, vi är lite udda människor, men så roligt.


Rosens historia har verkligen lång tid tillbaka, ca 4000 år sedan man började odla rosor. Många rosor har fått sina namn efter kungligheter, och vi fick höra att för att göra en droppe rosenolja går det åt ca 1 kg rosenblad! Vilka odlingar det måste ha varit! Många länder använder rosen som symbol på olika gudar eller utsmyckningar.

För att identifiera sortgrupper är taggarnas form, storlek de viktigaste karaktärerna, på bilden kan man se olika typer av taggar.

Jämte taggarna är flera detaljer i bladens utseende viktiga på framför allt sortgrupps nivå. Det gäller särskilt bladens hårighet, doft, färg, tjocklek, antal småblad, småbladens form och bladkantens utseende. Längst ner på bladet finns något som heter stipler, det var mycket att lära in första kvällen, men visst är det roligt att ta in kunskap, som våra vikingar har fört med sig in till Norden.

Inga kommentarer: