torsdag 29 juli 2010
Tusen trädgårdar reportage
nwt.se › Säffle
En trädgård a'la Kirchsteiger
SÄFFLE
”Hjärta, hjärna - i nån skön förening där”.
Ni Ernst-nördar känner till citatet ovan sedan tidigare. Märkligt nog är inte citatet yttrat efter ett besök i Lena Werme och Rolf Steens trädgård i Treabackarna i Säffle. Men det passar in, som hand i handsken. Trädgården bjuder på växter och loppisfynd, som förenats i prunkande blomlandskap.
Lena Werme och Rolf Steen har såväl Säffle som Medelhavet representerade i sin trädgård. I ett solroshav har de ställt två kaffekoppar med fat som dekoration. [Förstora]
I Mana, en av rabatterna i trädgården i Treabackarna, växer såväl rosor som vinbär. Lena Werme sitter på en gammal stubbe när hon pysslar med växterna. [Förstora]
Den 8 augusti öppnar Lena och Rolf upp trädgården för allmänheten. Då ska en vattenkanna och affisch signalera att de deltar i en stor trädgårdsdag. Redan nu har tomten som bor i en av rabatterna förberett sig för besökarna. [Förstora]
Säffles "Ernsts" - Lena Werme och Rolf Steen visar sin trädgård i Treabackarna för allmänheten den 8 augusti. [Förstora]
Den vackra pergolan byggs ut, för att ge plats åt fler rosor. [Förstora] För drygt två år sedan startade ST en trädgårdsserie. Ni läsare fick följa Rolf Steen och Lena Wermes trädgård i fyra reportage, gjorda i de olika årstiderna. Nu är vi tillbaka i Treabackarna. Paret ska nämligen vara med i Tusen Trädgårdar nästa helg, ett evenemang skapat av Riksförbundet Svensk Trädgård och Trädgårdsriket. Den 8 augusti kommer Rolf och Lena att öppna upp trädgården för alla som vill komma och låta sig inspireras.
– Efter att vi var med i Säffle-Tidningen har vi blivit ”ni med trädgården” när vi är ute, säger Lena. Nu bjuder vi in Säffleborna i trädgården, så de får komma och titta hur det ser ut.
Återvinningstänk
Det har hänt en hel del sedan sist. Som ni kanske minns, har de olika rabatterna och landskapen i trädgården olika namn. En stor rabatt heter Segmon. Igenom den går en liten stengång som heter E18. Ett annat rabattlandskap heter Mana, och på den står ett ståtligt badkar och agerar blomlåda. Lena och Rolf har en trädgård med återvinningstänk. Överallt finns små detaljer att vila ögonen på och många av de detaljerna är loppisfynd eller ”skräp” som fått nytt liv. Sakerna tillför trädgården en härlig charm och historia. Det är både hjärta och hjärna som arbetar, när Rolf och Lena planerar trädgården.
– På små ytor kan man leka med fantasin, berättar Lena, och visar exempel på just detta.
Till exempel har en grannes gamla bordsskiva och underredet till en gammal symaskin blivit ett fikabord.
Rosor i massor
Den 8 augusti kommer trädgården på Lövstigen att öppnas upp för besökare, och det blir rundvandringar och kaffeservering. Besökarna kommer att få se rosor i massor, någonting trädgårdsentusiasterna i Treabackarna satsat stort på. Det kommer också att porla härligt från vattenpelaren, som pryder Segmon-rabatten.
– Den bygger vi om varje år, berättar Rolf och Lena.
Hästö är ett annat område i trädgården, ett solhav med massor av härliga solrosor.
– Vi var på trädgårdsmässa i Stockholm i februari, och det var som att komma till himmelriket, ler Lena.
Citron och fikon
Såväl Säffle som Medelhavet finns representerat i trädgården. Lena och Rolf har gjort i ordning en köksavdelning där två koppar kaffe sticker upp bland det gröna. Lite längre bort finns såväl citron som fikon, och det finns ännu mer ätbart att njuta av.
– Vi har mycket pallkragar i trädgården - jag med min återvinning!, skrattar Lena. Vi fick ett vedlass och tittade självklart igenom allt för att se om det var något vi kunde använda i trädgården, och det fanns flera lådor som vi gjorde om till pallkragar. Jag vill ta tillvara på så mycket som möjligt, och ge det nytt liv.
Det är lummigt och färgstarkt i trädgården, och en bidragande orsak till det vackra resultatet är bokashikompostering, ett återvinningssystem som tar tillvara på allt matavfall. Bacon, till exempel. kan efter en jäsningsprocess förvandlas till prima matjord. Det nya komposteringssättet har gjort att parets komposteringsstation kommer att få en make-over.
– Vi gör så mycket jord, och vi sparar så mycket pengar eftersom det mesta komposteras, berättar Lena. Jag tror att det här är framtidens sätt att kompostera.
Jordgubbspyramid
Återvinning var nyckelordet i trädgårdsserien ST gjorde för två år sedan och det är det fortfarande i trädgården.
– Nu sist när vi var på loppis hittade jag knoppar till gardinstänger, berättar Lena. De fick bli prydnader på pinnar som dekorerar solroshavet.
Det låter väldigt likt någonting som Ernst Kirchsteiger skulle kunna göra. Är det så, att ni kanske är Säffles Ernsts?
– Ja, skrattar Lena.
Och självklart görs pysslet barfota!
Jordgubbspyramid, stubbar som rensningspallar, barbord i pergolan, tomatstaket och blandade rabatter med ätbart och blommor. Hur kommer man på sånt?
– Det gäller att ha öppet sinne, och använda fantasin, säger Lena.
Hur känner man sig då efter en rundvandring i Lena och Rolfs oas?
Vi avslutar med ännu ett Ernst-citat, som får sammanfatta det hela.
”Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck”.
Solveig Voyce
solveig.voyce@saffletidningen.se
0533-464 42
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Åh, vad jag blev sugen på att åka till Säffle:) Ha det gott,
Charlotta
Skicka en kommentar