tisdag 16 september 2008

Fikon ficus carica


Ficus carica är det "riktiga" fikonet som får ätliga frukter.
Kan övervintra ute i varmt läge i sydligaste Skåne. Annars är det bäst att odla det i kruka och ta in det i ett uterum eller liknande. Det finns några namnsorter och varianter, t.ex. det ganska härdiga "Bornholmsfikondet
Ursprung: Medelhavsländerna, tillhör familjen Moraceae.

Sparsam gödning under växtsäsongen, och är en krokig buske eller litet träd som trivs bäst utomhus på en ljus, varm och skyddad plats. Barken är grå och slät, grenarna bruna eller gröna, något håriga. Bladstälkarna blir upp till 10 cm långa, med upp till 7 flikar med rundade spetsar. De är tunna till något läderartade, sträva på ovansidan, korthåriga på undersidan. Fikonen är rundade till päronformade, 8 cm i diameter, gula till purpurfärgade, kala eller något håriga.

Beskärning kan man göra på unga grenar som inte burit frukt, de toppas under sommaren för att de ska förgrena sig. Äldre grenar som har burit frukt och blivit kala, kan klippas ner till tre "ögon" under JAS( juli-augusti-september) Fikon skördas när de är mogna. Om de inte hinner mogna i höst så övervintrar karten och fortsätter att mogna nästa år.

Torkade fikonfrukter säljs ofta till jul. De är bruna, platta och smakar sött. Konserverade fikon är gula och säljs i glasburkar marinerade med konjak. Dessa äts till efterrätt tillsammans med lättvispad grädde. Omoget fikon är inte goda och innehåller en mjölksaft, som blir socker när fikonen mognar. Därför säljs fikon alltid mogna.

Med det berömda fikonlövet skylde Adam och Eva i Första Moseboken sin
nakenhet.

Vi har 14 stycken fikon på vårt träd.

Inga kommentarer: