söndag 17 augusti 2008

Masken


Att skaffa sig en flitig och nyttig hushållshjälp behöver inte vara vare sig dyrt eller besvärligt. Den nya hemhjälpen nöjer sig dessutom med att äta dina matrester. På köpet får du också några hemtrevliga husdjur och du får känna dig nyttig genom att ditt kök ingår i det eviga kretsloppet. En kompostmask väger ungefär ett gram,och den äter ett halvt gram sopor per dygn. Halva sinvikt alltså! Dessutom förökar de sig snabbt- antalet maskar fördubblas varje månad så länge maten räcker till.

Allt organiskt material kan läggas i maskkomposten. Det vill säga matavfall, blast, fruktskal, hushållspapper, te och kaffesump.

det finns mycket man kan lära sig om sin kompost, det vore roligt under vinterhalvåret att skriva lite mera så kunde vi kanske lära av varandra vi som är intresserade av kompostmaskar.


Min dotter Veronica Werme, som bor i Grums, har utvecklat maskodlingen i ytterligare ett steg. Hon startade det hela som en hobby för att testa maskproduktion i större skala, som sen vidare, någon gång i framtiden kanske kan resultera i ett företag.

Det började midsommar 2007 med att det var mycket mask som efterfrågades på fiske affärerna. För alla vi som har komposter, tycks det kanske att det känns onödigt att gå och köpa burkar med metmask, men alla bor ju faktiskt inte så att det finns möjligheter att ha kompost. När butiker ska köpa in sina maskburkar så fraktas de oftast med långväga transporter och ska man nu tänka på ett miljövänligt sätt så är det ju bättre att få tag på masken lokalt. Efter lite burk- och etikettbeställningar så startades produktionen.

Det blev mycket slit med att få ihop "mat" till maskarna, men även där fanns tänket med miljön. Hinkar ställdes ut till vänner och bekanta, som nu fick sortera sitt avfall. Hon fick även vissa restauranger att ställa upp, men där sker byte av ren, ny hink varje dag men hos privatpersoner bytes hinken när den var full. Allt matavfall som inte innehåller något animaliskt önskades, för i de resterna skapas maggot och flugor och det är inte med på "maskarnas meny".

Om nyfikenheten finns hos dig som läsare, så finns dessa ovan nämnda burkar med metmask att köpa hos Bofab i Grums.
Samt om det finns frågor kring hennes hobbyverksamhet, så är mail adressen: veronica.pg.cg@spray.se

2 kommentarer:

Granne med Selma sa...

Det är så roligt att lära sig här inne hos dig:-)
Du har allt haft lite besökare nu... Visst är det roligt att blogga!
Kram Sussie

Granne med Selma sa...

Såg nu när kommentaren publicerades att man skulle kunna läsa meningen om besökare som att det är lite besökare... hm! Den ska ju naturligtvis läsas med betoningen på HAFT... Läs så så vet du hur jag menar:-)
Kram igen