Under våren byggdes en fast låda runt vårt bord vid komposten, jag tycker om bönor och därav kom namnet bönhuset.
I bönhuset har jag odlat svart paprika, sallad, räddisor, gurka, bönor och tomater.
Tomater hinner nog mogna i år men några ska jag koka in som syltade tomater. I fjol var det en solfattig höst så jag kokade gröna tomater och de var jättegoda.
Recept syltade tomater
1 kg gröna tomater
1½ l vatten
Lag:
2 dl ättiksprit+3 dl vatten
3 dl socker, 10 kryddnejlikor
1 bit kanel
Välj små, gröna och fasta tomater, jämna i storleken. Satsen kan halveras.
Snoppa och skölj tomaterana. Pricka skalen, t ex med en stoppnål.
Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem 2-3 min. Häll upp dem i sil eller durkslag och låt dem rinna av.
Koka upp lagen. Lägg i tomaterna och låt dem koka sakta tills de är mjuka, 5-10 min.
Lägg tomaterna i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen utan lock på kraftig värme, ca 5 min. Häll den över tomaterna och sätt genast på lock.
Förvara svalt. Färdiga att äta efter 1-2 veckor. Håller sig i ca 1 år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar