söndag 21 december 2008

Lucka 21


Julens alla blommor kommer från världens alla hörn.
Hyacinten växer fritt i östra Medelhavsområdet. På 1700-talet vann den stor populariet efter det att madame Pompadour låtit plantera ett hav av hyacinter vid kungliga slottet i Versailles. Sedan spred den sig snabbt även till andra länder. Endast svenskar ser dock hyacinten som en julblomma, andra betraktar den som en vårens budbärare.
Julstjärnan kommer egentligen från Mexico. Därifrån togs den till USA i början på 1800-talet av den amerikanske diplomaten och amatörbotanisten Joel Roberts Poinsett. Eftersom de röda bladen var heliga bland indianerna var han tvungen att stjäla en planta, för att sedan ta den med till hemlandet. I Sverige slog inte julstjärnan igenom förrän på 1960-talet. Ca 11 miljoner julstjärnor säljs varje jul i Sverige.
Azalean härstammar från Kina och Taiwan, där den kan bli en flera meter hög buske.
Julbegonian som förr var vår vanligaste julblomma kommer från Västindien, där växtfamiljen fick namn efter en fransk guvernör på Haiti på 1600-talet, Michel Bégon. Men det är framför allt i Skandinavien som begonian blivit en julsymbol. I Sverige blev den populär på 1930-talet.

Om du tittar på min blogg vet du att jag gillar att resa, från vår sista Thailandsresa blev det många fina reseminnen från stranden. På bilden är det en rot, som jag och en kompis hittade på våra promenader. Visst kan man leka med fantasin och formulera till ett fint djur någonstans.

I dag är det vintersolståndets dag!

Inga kommentarer: