lördag 6 december 2008

Lucka 7




Två ljus tända, det är redan andra advent! Mitt yngsta barnbarn har ritat en tomte som är mycket vacker. Dagarna fram till jul är för lilla Annie att hjälpa tomten att köpa julklappar.
Hon vet att tomten inte hinner springa i alla affärer, köpa enligt önskelistor, därför är det OK med att följa med till affären och handla, trots att hon bara är 4 år.

Erling Persson är inte bara grundare av Hennes & Mauritz. Det är även honom vi har att tacka
för den stora utbredningen av sjuuddiga gulröda adventsstjärnor i våra fönster i juletid. I slutet av 1930-talet fick han syn på en importerad tysk sådan i ett skyltfönster i Stockholm. Men den var handgjord och följaktligen dyr hela 15 kronor. Inför nästkommande jul hade Västeråsynglingen fått fram 200 000 stjärnor av papp som såldes för 2,50 kr styck. Erling Persson tog ut patent och döpte stjärnan till Tindra Kristall. För att åstadkomma extra mycket ljusgnistrande försågs pappret med små stjärnformade hål. Året därpå dubblerades försäljningen och som mest var 300 personer anställda i produktionen. Export till USA var också påtänkt, men det stupade på att pappret inte var brandsäkert.
Källa: ”Alla tiders jular” av Mattias Boström o Christina Hammarström

Inga kommentarer: